HAKKIMIZDA
KÜRESEL GERÇEK

SİVİL TOPLUM

NELER YAPABİLİRİZ
HABERLER

Basit önlemlerle 140 ton su tasarruf yöntemleri
Uzmanlar, 4 kişilik bir ailenin, alacağı basit önlemlerle yılda 140 ton su tasarrufu yapabileceğini belirtiyor. TEMA Vakfı Kaynak Geliştirme Bölüm Başkanı Yeşim Beyla, 4 kişilik bir ailenin, alacağı basit önlemlerle yılda 140 ton su tasarrufu yapabileceğini bildirdi.
Beyla, yaptığı açıklamada, küresel ısınmanın etkilerinin artık net olarak görüldüğünü, kar ve yağmur sularıyla beslenmesi gereken göllerin nehirlerin kuruduğunu, kuraklığın etkisinin sadece kırsal kesimde değil, kentlerde de hissedildiğini hatırlattı. Bilim adamlarının yaptığı araştırmaların, Türkiye'nin de küresel ısınmanın etkilerini şiddetli biçimde yaşayacağını, bu etkinin güneyde kuraklık kuzeyde de aşırı yağış ve seller getireceğini öngördüğünü dile getiren Beyla, Türkiye'nin yaygın olarak sanıldığının aksine su zengini bir ülke olmadığına dikkati çekti.
Beyla, yılda kişi başına düşen kullanılabilir su miktarı 8-10 bin metre küp olan ülkelerin ''su zengini'' sayıldığını, 2 bin metre küpten az olanların ''su azlığı çeken'', 1000 metre küpten az olanların ise ''su fakiri'' ülkeler arasında kabul edildiğini söyledi. Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü verilerine göre, Türkiye'nin tüketilebilir yer üstü ve yer altı su potansiyelinin yılda ortalama 112 milyar metre küp olduğunu ifade eden Beyla, Türkiye'nin kişi başına ortalama 1500 metre küp ile ''su azlığı çeken'' bir ülke olduğunu vurguladı. Yeşim Beyla, Türkiye'nin nüfusunun 2030 yılında 100 milyonu bulmasının beklendiğine işaret ederek, Türkiye'nin, mevcut kaynakların tamamı bozulmadan korunsa bile 2030 yılı için kişi başına düşen kullanılabilir su miktarının 1000 metre küp civarında olacağını kaydetti.
''HERKESİN ÇABASI ÖNEMLİ''
 Beyla, Türkiye'de suyun büyük bir bölümünün evlerde kullanıldığını belirterek, TEMA Vakfı olarak evlerdeki gereksiz su tüketiminin önlenmesi için ''Suyunu Boşa Harcama'' kampanyası başlattıklarını anımsattı. Herkesin tek tek göstereceği bireysel çabaların kullanılabilir su miktarının korunması için büyük önem taşıdığını vurgulayan Yeşim Beyla, ''4 kişilik bir aile, musluğun gereksiz yere akmasına izin vermeyerek, kısa duş alarak, bulaşıklarını makinede yıkayarak, gereksiz yere sifon kullanmayarak yılda 140 ton su tasarrufu yapabilir'' dedi.

TASARRUF ÖNERİLERİ:

Yeşim Beyla, su tasarrufu konusunda şu önerilerde bulundu:
- Musluğu açık bırakmayın. Sebze meyveler elde yıkamak yerine su dolu bir kapta yıkanırsa çok daha az su tüketilir. 4 kişilik bir aile bu yöntemle yılda ortalama 18 ton su kurtarabilir.
-Bulaşıkları elde değil makinede yıkayın. 4 kişilik bir aile günlük bulaşığını elde yıkarsa, ortalama 84-126 litre su harcanır. Oysa bulaşık makinesi aynı bulaşığı sadece 12 litre su ile yıkar. Bu da bir yılda ortalama 26-40 ton su tasarrufu demektir.
-Diş fırçalarken, tıraş olurken suyu kapatın. Kullanılmadığı halde açık bırakılan su harcaması, yılda kişi başına ortalama 12 tondur. 4 kişilik bir ailede bu rakam yaklaşık 48 tondur.
-Daha kısa duş alın. 5 dakikalık bir duş sırasında ortalama 60 litre su harcanır. 4 kişilik bir ailenin her bir ferdi duş süresini 1 dakika azaltırsa yaklaşık 18 ton suyu kurtarır.
-Sifonu gereksiz yere çekmeyin. Dört kişilik bir ailenin fertleri günde bir kez sifonu amacı dışında çekerse, yılda 16 ton su harcamış olur. -Rezervuara, su dolu 1,5 litrelik pet bir şişe yerleştirin. Bu basit önlemle, yılda 2 ton su tasarrufu sağlanabilir.
-Duş başlığını yeni çıkan suyu daha iyi püskürten ekonomik duş başlıklarıyla değiştirin. Böylece suyu daha az açarak daha tazyikli suyla duş alınabilir.
-Muslukların su kaçırmadığından emin olun ve gerekirse tamir ettirin. Her saniye bir damla damlayan musluk, yılda 1 ton su harcar.
-Su kaçaklarını engelleyin. Ev ya da apartmanınızdaki su borularını yenileriyle değiştirin ya da tamir ettirin. Eski tip borular tonlarca suyun kayıp olmasına neden olur.
-Çamaşır makinesini ekonomik kullanın. Tek bir çalıştırmada yaklaşık 176 litre su harcayan çamaşır makinesi haftada bir kez bile az kurulsa, yılda 9 ton su tasarruf edilir.
22 mayıs 2007
haber7.com

AA

Küresel ısınma insanoğlunun suçu

İklim Değişimi Uzmanlar Grubu uyardı: Küresel ısınma son 50 yılda yüzde 90 insan eliyle yaratıldı ve etkisi yüzyıllarca sürecek.

Dünyanın dört bir yanından 500 kadar bilim adamını bir hafta boyunca bir araya getiren ve Birleşmiş Milletler'in finanse ettiği "Hükümetler Arası İklim Değişimi Uzmanlar Grubu" (HİDUG) 21 sayfalık beklenen raporunu dün açıkladı. Fransa'nın başkenti Paris'te düzenlenen panelde yayımlanan raporda, küresel ısınmanın son 50 yılda yüzde 90 oranında insan eliyle yaratıldığı ve asırlarca süreceği belirtildi. Rapora göre, dünya yüzyılın sonuna kadar 1.8 ila 4 derece arasında ısınacak, denizler 58 santimetreye kadar yükselecek, kuraklık bütün dünyayı saracak.

KARBONDİOKSİT
REKORU...

130 ülkeden 2500 araştırmacının raporuna göre, 650 bin yıldır atmosferdeki karbondioksit gazı ilk kez bu kadar yoğunlaştı. Raporda, insan eliyle sera gazlarının salınımının neden olduğu bugünkü sorunlar, şöyle sıralandı: "Öldüren sıcak hava dalgaları, seller ve yoğun yağışlar, yıkıcı kuraklıklar ve özellikle Atlas Okyanusu'nda kasırga ile tropikal fırtına gücünde artış." Karar mercilerinin önüne sunulan rapora göre; 2100 yılına kadar Antarktika'daki buzların erime ve tamamen yok olma riski var. Bilim adamları özellikle otomobillerden, fabrikalardan, elektrik santrallerinden çıkan gazlara tedbirler alınmasını istiyor. Rapora göre 2001 yılında insan sorumluluğu yüzde 66 oranında tahmin edilirken bugün bu oran yüzde 90'a ulaştı.
Sabah Gazetesi 3 şubat 2007

Küresel ısınma 'pirinç'i de vurdu, üretim yüzde 20 azalacak

Küresel ısınma ve su kaynaklarının azalması nedeniyle bu yıl Türkiye'de pirinç üretiminin yüzde 20 azalması bekleniyor. Geçen yıl Türkiye'de 360 bin ton pirinç üretilmişti
İSTANBUL - Küresel ısınma ve su kaynaklarının giderek azalması pirinç üretimine de darbe vurdu. Türkiye'de pirinç üretiminin yüzde 20 azalması beklenirken bu durumun pirinç ithalatının ve satış fiyatlarına da yansıyabileceği belirtiliyor. Dünyadaki en pahalı pirinç Türkiye'de satılırken tüketicinin gelişmeler karşısında bulgura yönelebileceği beklentisi de piyasada konuşuluyor.
Yıllık 50 bin ton pirinç satışıyla Türk bakliyat pazarının en büyük
oyuncularından biri olan Sezon Pirinç'in yönetim kurulu başkanı Mehmet Erdoğan, küresel ısınmanın pirinç üretimine olumsuz yansıyacağını belirtirken, "Türkiye'de geçen yıl 360-370 bin tonluk pirinç üretimi gerçekleşti. Ancak bu yıl üretimde yüzde 20'lik bir azalma bekliyoruz. Bu da kış aylarında hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinden kaynaklanıyor" dedi.
Türkiye'de pirinç üretiminin ağırlıklı olarak Trakya, Güney Marmara, Batı Karadeniz ve Orta Anadolu'da gerçekleştiğini ifade eden Mehmet Erdoğan sözlerine şöyle devam etti:
"Gönen, Biga, Sarıköy ve Manyas'ı içerisine alan Güney Marmara'da sıcak bir kış geçirdik. Manyas Gölü'nün de artık sulama amaçlı kullanılamaması buradaki çeltik üretimini etkiledi. Yüzde 20'lik azalmanın asıl nedeni bu. Bu nedenle geçen yıl 360-370 bin tonla rekor kıran pirinç üretimi bu yıl daha az gerçekleşecek."
'KDV oranı yüzde 1 olsun'
Mehmet Erdoğan'a göre Türkiye'de pirinç üretiminin azalmasından daha büyük bir sorun var ki o da yüzde 1 ile yüzde 18 arasında değişen KDV oranı. Çeltikte yüzde 1 olan KDV'nin, prosesten geçmiş pirinçte yüzde 8'e, pişmiş yani tüketilir duruma gelmiş pirinçteyse yüzde 18'e çıktığını belirten Erdoğan, "Bu da hem pirinç fiyatını artırıyor hem de tüketicinin kayıt dışı çalışan merdivenaltı üreticilere yönelmesine neden oluyor. Merdiven altı üreticiler nedeniyle hem tüketim düşüyor hem de devletin vergi kaybı artıyor. Pirinçte KDV oranının yüzde 1'e indirilmesini istiyoruz" diye konuştu.
Türkiye'de yılda 550 bin ton pirinç tüketildiğine dikkat çeken Mehmet Erdoğan, gelir düzeyi açısından bakıldığında dünyada en pahalı pirincin Türkiye'de satıldığını, Türkiye'nin pirinç üretiminin yanı sıra Mısır, Tayland ve ABD'den pirinç ithal ettiğini sözlerine ekledi. Sezon Pirinç hakkında da bilgi veren Erdoğan şunları söyledi:
"Pazara her yıl 50 bin ton pirinç sunuyoruz. İpsala'da saatte 12 ton çeltik işleyen bir tesisimiz var. Bu yıl 90 milyon YTL ciro bekliyoruz. Bizim pirinç, bakliyat ticaretimiz babadan kalma. Babam Malatya'da buğday, kırmızı mercimek ağırlıklı hububat ticaretiyle başlamış. Ben 1977'de işe dahil oldum. Çeltiğin merkezi İpsala'da bölgenin en büyük fabrikasını kurduk. Sezon, Dünya ve Simge markalarıyla üretim yapıyoruz" dedi.
Pirincin taşını ayıklıyor
Sezon Pirinç ve Tarım Ürünleri Gıda Sanayi'nin İpsala'daki fabrikasında çeltik neredeyse el değmeden pirinç oluyor ve pakete giriyor. Fabrikadaki en ilginç ve en pahalı makinesiyse 250 bin dolarlık 'ayıklama' makinesi. Mehmet Erdoğan bu makinenin pirinç içindeki bütün yabancı maddeleri elektronik gözle seçip ayıkladığını söylüyor ve "Hatta rengi biraz farklı olan pirinçleri de tek tek ayırıyor. 'Ayıkla pirincin taşını' deyimi bu makine sayesinde tarih oldu. Mutfaklarda bizim pirinç varsa ayıklama yok" dedi

Radikal Gazetesi

29/04/2007

 

HAKKIMIZDA

RESİMLER

NELER YAPABİLİRİZ
HABERLER

Copyright@ 2007 dunyaicin@hotmail.com


Free Web Hosting