HAKKIMIZDA
KÜRESEL GERÇEK

SİVİL TOPLUM

NELER YAPABİLİRİZ
HABERLER
Su, Ege'de çiftçilere jandarma denetiminde verilecek
Küresel ısınmaya bağlanan kuraklık tehlikesi çiftçileri endişelendiriyor. Kış aylarını yağmursuz geçiren Ege Bölgesi, sıkıntılı günler yaşıyor.

DSİ, barajlardaki doluluk oranı yüzde 40'a düştüğü için çiftçilere ikinci mahsul için su vermeme kararı aldı. İsrafın önlenmesi ve adaletli dağıtımın sağlanması amacıyla Aydın'daki çiftçiler sulamayı jandarma kontrolünde yapacak. Manyas Gölü'ndeki su azlığı sebebiyle Manyas ve Karacabey ovalarında çeltik ekimi yasaklandı. Zaman'ın sorularını cevaplayan Balıkesir Valisi Selahattin Hatipoğlu, kuşların önemli barınma, kışlama ve üreme deltası olan Manyas Kuş Cenneti'ni korumak için suyu belli bir seviyenin üstünde tutmak gerektiğini vurguladı. Denizli'de de kuraklığa karşı bir dizi önlem alındı. Çiftçilere verilen su miktarını azaltan DSİ, susuz yetişebilen bitkilerin ekilmesi için sürekli tavsiyelerde bulunuyor. 21. Bölge Müdürü Halil İbrahim İndap, geçen yıl barajlarda 1 milyar 155 milyon metreküp su varken, rakamın bu yıl 668 milyon metreküpe indiğini belirtti.

DSİ İzmir Bölge Müdürü Ayhan Sarıyıldız, Ege Bölgesi'ndeki 13 barajda yüzde 43-44 doluluk oranı olduğunu söyledi. Sarıyıldız, DSİ'nin bölgede 280 bin hektarlık sulanması gereken tarım arazisinin 150 bininde planlama yaptıklarını belirtti. DSİ Manisa Şube Müdürü Bilgin Telek, kuraklık tehlikesinden ötürü Gediz Ovası'nda bu yıl ikinci ürünlere su veremeyeceklerini söyledi. Demirköprü, Afşar ve Gölmarmara barajlarında su seviyelerinde geçen yıla oranla yüzde 50 düşüş görüldüğünü ifade eden Telek, mevcut suların kullanılması konusunda bir dizi tedbirler aldıklarını aktardı. Aydın'da kuraklık nedeniyle sulama birlikleri bir araya gelerek kuraklıktan en az etkilenmek için alınacak önlemleri karara bağladı. Suyun adaletli şekilde dağıtılması için su verilen bölgelerde jandarma birliklerinin nöbet tutmasına karar verildi.

Aydın'da son 3 ay içerisinde geniş katılımlı 4 toplantı düzenlendi. Bu toplantıların sonucunda Büyük Menderes Havzası 2007 Yılı Genel Sulama Planlaması Hazırlama ve Uygulama Komisyonu kuruldu. Komisyonun hazırladığı sulama planı çerçevesinde nisan ayı içerisinde üreticilerin ektikleri ürünleri sulaması için bir miktar su verildi. Ardından sulama kanallarına su verme işlemi, yaz aylarında yeniden başlanmak üzere durduruldu. Yaşanan kuraklıkla birlikte su sıkıntısının had safhaya ulaşması, tarım bölgesi olan Aydın'da en çok yıl içerisinde birden fazla ürün eken üreticiyi mağdur etti. Bütün tarım alanlarına DSİ tarafından düzenlenen rotasyon usulüyle su verilmeye başlandı. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Manyas Gölü'nün doluluk oranının yüzde 33 civarında olması nedeniyle Manyas ve Karacabey ovalarında çeltik ekimini yasakladı. Balıkesir Valisi Selahattin Hatipoğlu, Manyas Gölü'ndeki doluluk oranının ihtiyacın dörtte biri kadar olduğunu ve çeltik üretimini yasakladıklarını söyledi. Hatipoğlu, Kuş Cenneti'nin geleceği düşünülerek suyun belli bir seviyenin altına inmemesi gerektiğini belirtti. Denizli'de de DSİ sulama birlikleri, suyu ölçülü veriyor. DSİ 21. Bölge Müdürü Halil İbrahim İndap, geçen yıl barajlarda 1 milyar 155 milyon metreküp su varken bu yıl 668 milyon metreküp olduğunu belirtti

Zaman Gazetesi 19 Mayıs 2007

Küresel Isınma Depremden Beter
ÜNLÜ dağcı Nasuh Mahruki, Yaşar Üniversitesi’nde öğrencilere konferans verdi. Sivil arama kurtarma derneği AKUT’un da yöneticiliği yapan Mahruki, şöyle dedi: ''Küresel ısınma, depremden daha tehlikeli olacak. Biz de bu amaçla AKUT bünyesinde küresel ısınma birimini kurduk. 5 aydır bu sorun üzerinde proje üretiyoruz. Gençlere küresel ısınmanın yaratacağı sorunları anlatıyoruz.''
Milliyet 30 Nisan 2007

Yapabileceğimiz 10 Basit Katkı

Küresel ısınmayı durdurmak için siz de birşeyler yapabilirsiniz. İşte, karbondioksit salınımını azaltmak için gerçekleştirebileceğiniz 10 basit katkı ve bunları yaptığınızda ne kadar karbondioksit tasarrufu sağlayabileceğinizin hesabı.

1- Ampulünüzü değiştirin: Standart akkor ampulünüzü tasarruf ampulü ile değiştirin, yılda 75 kg. karbondioksit tasarrufu sağlayın.

2- Daha az araba kullanın: Her zamankinden daha sık yürüyün, bisiklet kullanın ve toplu taşıma araçlarından daha çok faydalanmaya özen gösterin. Araba kullanmadığınız her iki kilometre için 0.75 kg. karbondioksit tasarruf edeceksiniz.

3- Geri dönüşüme katkıda bulunun: Evinizden çıkan çöplerin sadece yarısını geri dönüştürerek yılda bin 200 kg. karbondioksit tasarrufu sağlayabilirsiniz.

4- Lastiklerinizi kontrol edin: Düzgün şişirilmiş lastiklerle litre başına aldığınız yol yüzde 3 oranında artacaktır. Her 4 litre benzin tasarrufu, 10 kilo karbondioksiti atmosferimizden uzak tutar.

5- Daha az sıcak su kullanın: Suyu ısıtmak için çok fazla enerji gerekmektedir. Daha az su tüketen bir duş başlığı ile 175 kg., giysilerinizi soğuk ya da ılık suda yıkayarak da 250 kg. karbondioksit tasarrufu sağlayabilirsiniz.

6- Ambalajları fazla olan ürünlerden kaçının: Çöpünüzü yüzde 10 oranında azaltarak 600 kg. karbondioksit tasarrufu yapabilirsiniz.

7- Su ısıtıcınızı ayarlayın: Isıtıcınızı kışın iki derece aşağı, yazın iki derece yukarı ayarlayın. Bu basit ayarlamayla yılda bin kg. karbondioksit tasarrufu sağlayabilirsiniz.

8- Bir ağaç dikin: Bir ağaç ömrü boyunca bir ton karbondioksit emer.

9- Çözümün parçası olun: Harekete geçmek ve daha fazla bilgi almak için 'www.iklimkrizi.net'i ziyaret edin.

10- Herkese anlatın: Küresel ısınmayla ilgili bildiklerinizi çevrenize anlatın.
Sabah  Gazetesi 16 Nisan 2007

 

 

HAKKIMIZDA

RESİMLER

NELER YAPABİLİRİZ
HABERLER

Copyright@ 2007 dunyaicin@hotmail.com



Free Web Hosting